Hygrometers & thermometers

Hygrometers & thermometers

Een luchtbevochtiger van hoge kwaliteit is de beste manier om er zeker van te zijn dat uw sigaren in het ideale klimaat bewaard worden, maar helaas zijn niet alle luchtbevochtigers zo consistent als verwacht. Door een hygrometer en thermometer aan uw humidor toe te voegen kunt u dus de vochtigheidsgraad en temperatuur beter in de gaten houden en er zeker van zijn dat uw sigaren altijd in perfecte rookconditie zijn.Wat is een hygrometer?

Een hygrometer meet eenvoudig de relatieve vochtigheid. Van de kleinste bureau-humidor tot grote kast-humidors, hygrometers tonen u de vochtigheidsgraad van uw sigarenbewaarplaats en geven u extra gemoedsrust dat uw sigaren altijd veilig en gezond in de ideale omgeving bewaard worden.

Hygrometer soorten

Een hygrometer kan een krachtige bondgenoot blijken als hij met een van de vele betrouwbare luchtbevochtiger aanbiedingen op de markt gepaard gaat. Het komt er alleen op aan de juiste pasvorm voor uw behoeften te vinden. Net als bij luchtbevochtigers zijn er veel verschillende modellen waaruit u kunt kiezen. Elke hygrometer valt echter in een van de twee soorten: Analoog of Digitaal.

Analoge hygrometers

Deze traditionele hygrometers worden het meest in sigarenhumidors gebruikt, dit vanwege hun betrouwbaarheid en klassieke uiterlijk. De meeste analoge hygrometers hebben een genummerde wijzerplaat en een pijl die naar de actuele vochtigheidsgraad wijst. Niet alle analoge hygrometers zijn echter gelijk gemaakt, want sommige zijn beter geschikt voor het bewaren van sigaren dan andere.Er zijn drie verschillende soorten analoge apparaten:

 • Metalen veer-hygrometers
 • Natuurlijke haarhygrometers
 • Synthetisch haarhygrometers

  Metaalveer-hygrometers zijn rond een metalen veer opgebouwd, die afhankelijk van de vochtigheidsgraad oprolt of afrolt. Hoewel ze in een handomdraai werken, zijn deze hygrometers over het algemeen de goedkoopste en minst betrouwbare bewaarmogelijkheden voor sigaren.

  Hygrometers van natuurlijk haar geven een nauwkeurigere vochtigheidsmeting dan hun tegenhangers met metalen veer, omdat ze een natuurlijke haarstreng gebruiken in plaats van een veer. Het haar zet uit en krimpt samen met de vochtigheid, waardoor de naald op de wijzerplaat beweegt en u de huidige relatieve vochtigheid kunt aflezen. Hoewel ze nauwkeuriger zijn dan hygrometers met een metalen veer, moeten ze wel af en toe opnieuw gekalibreerd worden.

  Hygrometers van synthetisch haar werken bijna identiek als hygrometers van natuurlijk haar, behalve dat synthetisch haarmateriaal wordt gebruikt dat weinig of niet opnieuw gekalibreerd hoeft te worden. Deze toestellen bieden de hoogste nauwkeurigheid en het minste onderhoud van alle analoge hygrometers. In Duitsland vervaardigde hygrometers van synthetisch haar, zoals de adorini precision Hair Humidor Hygrometer, zijn het analoge aanbod bij uitstek voor sigaar-humidors.

  Digitale hygrometers

  Met gemakkelijk af te lezen displays en vaak met ingebouwde thermometers en meerdere instellingen voor klimaatregeling, zijn digitale hygrometers steeds populairdere opties voor sigaar-humidors geworden. Elektronische sensoren werken in plaats van haartjes of veertjes om de relatieve vochtigheid te meten.  Digitale toestellen die geoptimaliseerd zijn voor sigaar-humidors en vochtigheidsbereiken boven 65%, zoals adorini's slanke Digitale Hygrometer Compact, bieden de meest betrouwbare nauwkeurigheid. Maar zelfs de meest moderne digitale hygrometer kan er 2 of 3 procentpunten naast zitten. Wat digitale hygrometers ook verliezen aan nauwkeurigheid of hogere prijs, ze maken het meer dan goed door hun gebruiksgemak en veelzijdigheid.

  Wenst u het gemak van een digitale display met weinig of geen vereist onderhoud, dan zijn digitale hygrometers de juiste keuze. Wilt u het beste op het gebied van precisie, dan zijn analoge hygrometers van synthetisch haar de beste keuze.

  Thermometers

  Bij het bewaren van sigaren moet de aandacht vooral altijd uitgaan naar de vochtigheidsgraad, dat is zeker, maar temperatuur kan ook een rol spelen bij de vochtigheidsgraad en het bewaren van sigaren. Het kan dus nuttig zijn om de temperatuur of de bewaarruimte van u sigaar-humidor met een thermometer in de gaten te houden.

  Hoewel niets zegt dat u sigaren niet koeler of warmer dan kamertemperatuur kunt bewaren, kunnen drastische temperatuurschommelingen schadelijk zijn voor uw sigaren. Vooral hitte kan problemen veroorzaken, want warmere temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid scheppen ideale omstandigheden voor het uitkomen van de gezworen vijand van sigarenliefhebbers: de tabakskever.

  Sigaren consequent bij of in de buurt van kamertemperatuur houden verdient de voorkeur, dus het gebruik van een thermometer helpt u de klimaatveranderingen in de gaten te houden en beperkt zo de kans op aantasting door de tabakkever en andere factoren die anders uw sigarenverzameling zouden kunnen beschadigen.

  Zijn thermometers noodzakelijk voor het bewaren van sigaren?

  Nee, maar thermometers helpen de zaak zeker en voegen wat extra gemoedsrust aan uw ervaring met het bewaren van sigaren toe. Gelukkig hebben veel van de tegenwoordig verkrijgbare digitale hygrometers, zoals de bestseller adorini Digitale Hygrometer en Thermometer, ook ingebouwde thermometers. Dus in plaats van een extra kostenpost is het een bonus. Dat is een win-win voor iedereen.

  Vochtigheid en temperatuur op uw eigen manier

  Welk type u ook kiest, hygrometers en thermometers zijn hulpmiddelen van onschatbare waarde die u helpen uw sigaren in de ideale omgeving het beste te bewaren. Houdt u sigaren klaar voor actie en vertrouw erop dat alles is zoals het moet zijn met de perfecte hygrometer en thermometer voor uw sigarenhumidor.


Alle prijzen zijn inclusief BTW.. Gratis verzending vanaf € 99,00 . Voor een bestelling onder de € 99,00 gelden extra verzendkosten . Strikeout-prijzen zijn adviesprijzen.